A l’atac!, Grans batalles de la història antiga d’Europa i el Pròxim Orient, Borja Antela-Bernárdez i Jordi Vidal (eds.)

Atès que fa quasi tres-cents anys que ens anem trobant la mateixa pedra espanyola al bell mig del camí, segurament els catalans i catalanes sabem millor que ningú que la història és cíclica, però si en teníem algun dubte A l’atac!, Grans batalles de la història antiga d’Europa i el Pròxim Orient, de Borja Antela-Bernárdez i Jordi Vidal (eds.) (Edicions la Magrana, Barcelona, 2012) ho posa ben de manifest: “L’antiguitat, tot i la distància cronològica que ens separa, és un mirall òptim on cercar inspiració, idees i respostes a preguntes plantejades des del present”, (pàg. 9).

Entre tot el seguit de batalles que relaten diversos autors —des de la consciència que “ignorar la història de la guerra […] no contribueix en absolut a la construcció de la pau”, (pàg. 10)— destaca amb llum pròpia l’extraordinària figura d’Alexandre el Gran, “un dels personatges més fascinants de la història de la humanitat” que “[només] podríem definir amb una paraula: desmesurat” (pàg. 105). Llegir els seus enfrontament amb Darios, Rei de la llavors totpoderosa Pèrsia, permet constatar que, per fortuna, l’audàcia i la intel·ligència (l’estratègia, per dir-ho en termes militars) pot imposar-se a la superioritat numèrica de l’enemic —que no sempre Goliat acaba vencent David.

Molt interessant, també, la pràcticament desconeguda Batalla de les boques de l’Ebre, entre l’exèrcit romà i el púnic, que resultaria clau “per determinar qui tindria l’hegemonia sobre la mar Mediterrània, els seus recursos i la seva població”, (pàg. 126), així com per a la romanització de la península ibèrica, després que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió conquerissin Cartago Nova, l’any 209 a.c, i expulsessin els cartaginesos envers Àfrica.

Com a darrera curiositat, el llibre ens permet conèixer el desenvolupament d’un altre enfrontament cabdal, que la majoria tan sols coneixíem per les aventures d’Astèrix (i Obèlix): la batalla d’Alèsia, entre Juli Cèsar i Vercingetòrix.

Publicat al Suplement de Cultura d’El Punt Avui, el 8 de març del mmxiii

 © Xavier Serrahima 2o13
www.racodelaparaula.cat

 Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *