biografia

biografia

Xavier Serrahima (Terrassa)

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona.

Després d’un llarg periple iniciàtic de navegació a través de les més diverses, impensables i curioses professions —només algunes de les quals incidentalment emparentades amb la literatura— l’any 2oo8 decidí capbussar-se de ple en l’oceà atzarós de l’escriptura, la seva veritable passió des que va ésser capaç de sostenir un llapis.

De llavors ençà, la seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis literaris, tant en poesia com en narrativa, infantil i per a adults.

A banda d’altres obres inèdites —que conserva curosament al calaix, en espera d’algun editor o editora amb criteri i coratge els doni la possibilitat de (de)mostrar la seva vàlua—, ha publicat les novel·les Terra de mar (Edicions Xandri, 2021), La vida que no vam viure (El Gall Editor, 2019), Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre (Editorial Gregal, 2015), els poemaris Oceà d’incertesa (Editorial Fonoll, 2019), Lleu batec (Curbet Edicions, 2016), Engrunes d’hores (Cap Béar Éditions, 2012), Vent dels dies (Ajuntament de Castelló de la Plana, 2011), la novel·la infantil Les amigues (Ajuntament de Ciutadella, Menorca, 2010) i l’adaptació juvenil de L’ase d’or d’Apuleu (Editorial Teide, 2011), traduïda al castellà l’any següent.

Fou el creador i responsable de la secció “Sabies qui…?”, publicada regularment a la revista infantil “Tretzevents” fins que la crisi comportà el seu malaurat tancament.

Participa habitualment amb les seves ressenyes, anàlisis de novetats literàries i entrevistes a la Revista de Catalunya, a Núvol (diari digital de cultura en català), a Llavor Cultural (Lletres i vida sana), a Catorze, (cultura viva 14), a Bearn (Revista de Cultura), a La Llança, i a La República, i havia col·laborat al Suplement de Cultura d’El Punt Avui i a la secció de cultura de Nació Digital, i a Sonograma Magazine.

A la ràdio, va ser el responsable de la secció setmanal “Ànima llibre / Ànima Lliure” del programa El submarí, dirigit per la Mariona Tomàs (Ràdio Municipal de Terrassa) i de la secció “Llibreria de guàrdia” del programa Ningú és perfecte, dirigit per la Noemí Rodríguez (Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió, d’Escaldes-Engordany, Andorra).

Va ser membre del jurat dels Premis Literaris Recull, del Premi Núvol de contes 2015 i del Premi TRAMa 2018, així com del Concurs “Les àvies i els avis escriuen i els infants els dibuixen”, de l’Associació Nou Horitzó.

Modera i mena tant el Club de lectura com el Club de lectura de Novel·la Negra de la Biblioteca del Districte 6 (BD6) de Terrassa, i va menar el Club de lectura de la Biblioteca del Districte 5 (BD5) de Terrassa, i el Club de lectura de la Llibreria la Temerària, de Terrassa.

Duu a terme presentacions de novetats literàries arreu del territori de parla catalana, fa conferències sobre literatura, tallers d’introducció a la poesia en escoles de primària, així com xerrades sobre literatura infantil i juvenil en escoles de primària i instituts de secundària.

L’any 2017 va impartir el taller “Acosta’t  a la literatura. Grans autors dels segles XIX i XX”, al Centre Cívic Can Golrefichs de Barcelona.

Ha col·laborat regularment a la premsa escrita, tant digital (Tribuna.cat, Llibertat.cat i Diari Maresme) com convencional (Diari de Terrassa, Avui+ Terrassa, Barcelona Metròpolis Mediterrània).

Gestiona el bloc Racódelaparaula, on hi recull les seves anàlisis literàries (notes de lectura) i altres escrits sobre literatura.

Pàgina de Xavier Serrahima al Qui és qui” de Lletres.Cat

 

 2,484 lectures totals,  1 lectures setmanals