biografia

Xavier Serrahima (Terrassa)

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona.

Després d’un llarg periple iniciàtic de navegació a través de les més diverses, impensables i curioses professions —només algunes de les quals incidentalment emparentades amb la literatura— l’any 2oo8 decidí capbussar-se de ple en l’oceà atzarós de l’escriptura, la seva veritable passió des que va ésser capaç de sostenir un llapis.

De llavors ençà, la seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis literaris, tant en poesia com en narrativa, infantil i per a adults.

A banda d’altres obres inèdites —que conserva curosament al calaix, en espera d’algun editor o editora amb criteri i coratge els doni la possibilitat de (de)mostrar la seva vàlua—, ha publicat la novel·la Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre (Editorial Gregal, 2015), els poemaris Lleu batec (Curbet Edicions, 2016), Engrunes d’hores (Cap Béar Éditions, 2012), Vent dels dies (Ajuntament de Castelló de la Plana, 2011), la novel·la infantil Les amigues (Ajuntament de Castelló de la Plana, 2010) i l’adaptació juvenil de L’ase d’or d’Apuleu (Editorial Teide, 2011), traduïda al castellà l’any següent.

Fou el creador i responsable de la secció “Sabies qui…?“, publicada regularment a la revista infantil “Tretzevents” fins que la crisi comportà el seu malaurat tancament.

Participa habitualment amb les seves ressenyes, anàlisis de novetats literàries i entrevistes al Suplement de Cultura d’El Punt Avui i a Núvol.com (diari digital de cultura en català), a la secció de cultura de Nació Digital, a Sonograma Magazine i a Llavor Cultural.

A la ràdio, és el responsable de la secció setmanal “Ànima llibre / Ànima Lliure” del programa El submarí, dirigit per la Mariona Tomàs (Ràdio Municipal de Terrassa) i de la secció “Llibreria de guàrdia” del programa Ningú és perfecte, dirigit per la Noemí Rodríguez (Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió, d’Escaldes-Engordany, Andorra).

És membre del jurat dels Premis Literaris Recull i del Concurs “Les àvies i els avis escriuen i els infants els dibuixen“, de l’Associació Nou Horitzó, i va formar part del jurat del Premi Núvol de contes 2015.

Modera i mena el Club de lectura com el Club de lectura de Novel·la Negra de la Biblioteca del Districte 6 (BD6) de Terrassa, el Club de lectura de la Biblioteca del Districte 5 (BD5) de Terrassa, i el Club de lectura de la Llibreria la Temerària, de Terrassa.

Duu a terme presentacions de novetats literàries arreu del territori de parla catalana, fa conferències sobre literaturatallers d’introducció a la poesia en escoles de primària, així com xerrades sobre literatura infantil i juvenil en escoles de primària i instituts de secundària.

Actualment, imparteix el taller “Acosta’t  a la literatura. Grans autors dels segles XIX i XX“, al Centre Cívic Can Golrefichs de Barcelona.

Ha col·laborat regularment a la premsa escrita, tant digital (Tribuna.cat, Llibertat.cat i Diari Maresme) com convencional (Diari de Terrassa, Avui+ Terrassa, Barcelona Metròpolis Mediterrània).

Gestiona el bloc Racódelaparaula, on hi recull les seves anàlisis literàries (notes de lectura) i altres escrits sobre literatura.

Pàgina de Xavier Serrahima al “Qui és qui” de Lletres.Cat

271 total views, 2 views today